CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Kom alles te weten over de visie, de missie en de mensen die CompuGroup Medical wereldwijd vorm geven. 

Investor Relations
Eine Person tippt mit dem Finger auf ein Tablet-PC mit einer Investor-Relations-Präsentation
Carrière
Een jonge vrouw praat op haar smartphone terwijl ze een tablet PC vasthoudt
CGM Global
Mehrere CGM-Flaggen

Efficiënt gebruik van CGM Oxygen in multidisciplinaire groepspraktijk "De Hinkelsprong"

De Hinkelsprong

Naar aanleiding van de "dag van de logopedie" op 6 maart ging Account Manager Natacha Monballiu langs in de multidisciplinaire groepspraktijk 'De Hinkelsprong'. Ze stelde er enkele vragen aan zorgverleners Florine en Shana over het gebruik van het elektronisch patiëntendossier CGM Oxygen.

 

Shana: Ik ben ondertussen een 6-tal jaar aan de slag als logopediste. In het verleden werkte ik in enkele praktijken waar verschillende softwareprogramma's werden gebruikt voor het beheer van de patiëntenadministratie. Dat bleek later in mijn voordeel te spelen. Op het moment dat ik voor deze praktijk een softwareleverancier moest kiezen, kon ik de verschillende programma's naast elkaar leggen en vergelijken. CGM Oxygen voelde vertrouwd aan en ik was meteen overtuigd dat het de juiste keuze was voor de praktijk.

Florine: Ik ben ongeveer even lang logopediste als Shana. Afgelopen zomer leerde ik via haar CGM Oxygen kennen. Omdat we een aantal verschillende disciplines aanbieden in onze praktijk, gaf de mogelijkheid om gebruik te maken van multidisciplinaire patiëntendossiers de doorslag om te kiezen voor CGM.

 

Zijn er plannen om de praktijk verder uit te breiden?

Shana: Op vandaag werken we met 3 logopedisten, waarvan er zich 2 specialiseren in kinderen. Éen collega focust zich op volwassenen. Bijkomend is er ook een kinesiste in de praktijk. Het is fijn dat CGM Oxygen dit gemakkelijk toelaat. In de toekomst  willen we graag uitbreiden met nog een extra logopediste. Wat betreft andere disciplines: een psychologe zou bijvoorbeeld wel in het team passen, maar op vandaag kunnen we op dit moment nog doorverwijzen naar collega's in ons eigen zorgnetwerk.  Zo kunnen we toch een ruim aanbod aan zorg bieden. Een intiemere groepspraktijk vinden wij sowieso fijner werken omdat je enerzijds nog dicht genoeg bij de patiënt staat: die persoonlijke touch is belangrijk bij kindjes. Anderzijds kan je sneller beroep doen op de expertise en advies van je collega's. Dat draagt bij tot een efficiënte behandeling. Hoe groter je praktijk, hoe moeilijker het bijvoorbeeld ook wordt om een teamoverleg in te plannen.

 

Welke aspect van CGM Oxygen draagt het meeste bij tot jullie dagelijks werk?

Shana: Ik ben grote fan van de digitale agenda. Die is zo eenvoudig: in één klik heb je een afspraak gevalideerd en er kan meteen een getuigschrift geprint worden. We vinden dit enorm gebruiksvriendelijk en het levert ons een opmerkelijke tijdswinst op. Ook het multidisciplinair aspect is een troef: je ziet bvb. meteen hoeveel keer een patiënt bij de kinesiste is geweest. Het is ook zeer prettig dat de nodige zorgverleners in één oogopslag de dossiers kunnen inzien en dat je niet bij een collega moet binnenvallen om naar de evolutie van een patiënt te vragen. Verder zie je ook meteen wanneer de goedkeuring van een bepaalde behandeling verloopt. Bovendien is alle informatie steeds mooi gebundeld en samengevat.

Florine: Ja, inderdaad. Ook het feit dat je niet langer op papier moet werken zorgt voor tijdbesparing. Voor elke handeling en uitvoering is er een alternatief beschikbaar in de software. Er is geen urenlang schrijfwerk meer nodig. Bovendien had ik op korte termijn het programma onder de knie, vooral dan het gebruik maken van de agenda en het creëren en printen van getuigschriften. Ik werk nu toch al enkele maanden intensief met CGM Oxygen en het vereenvoudigt heel wat dagelijkse processen. En ik leer elke dag nog bij!

 

Hoe beïnvloedt de pandemie jullie werk als logopedist?

Shana: We zijn natuurlijk beperkt door de afstand en de mondmaskers. Het ontsmetten van alle ruimtes en de aangeraden ventilatierichtlijnen zijn we ondertussen gewoon. Een nadeel dat ik wel ervaar is dat sommige scholen aarzelen om externen toe te laten.

Florine: Er is ook veel onzekerheid op dit moment: als het zusje van een patiënt in quarantaine moet, dan zien wij die behandeling ook wegvallen. Ook op scholen is het merkbaar: als er een klas in quarantaine moet, dan kunnen alle kinderen, broers of zussen niet langskomen voor hun behandeling. Dus dat beïnvloedt natuurlijk het dagelijkse werk. De grootste impact is merkbaar bij de kleinste patiënten: je moet afstand houden en er is een scherm aanwezig terwijl je normaal gezien met deze kinderen een dicht, persoonlijk contact hebt. Dat wekt wel frustratie op.

 

Is er een opvallende leerachterstand door Corona bij kinderen?

Florine: We krijgen toch opmerkelijk meer aanvragen, ja.

Shana: Onze praktijk bestaat sinds deze zomer en we hebben recent een wachtlijst ingeschakeld. Dit omdat we niet meer aan de vraag naar behandelingen kunnen voldoen. De wachtlijst is op vandaag nog zeer miniem, maar het ziet er naar uit dat deze alleen maar zal toenemen.

Florine: Het is moeilijk: je moet als logopedist(e) steeds kinderen behandelen die een "echte" leerstoornis hebben. Het onderscheid maken is niet zo evident. Een klassieke leerstoornis ligt namelijk héél dicht tegen een leerachterstand veroorzaakt door corona…

 

Hoe staan jullie tegenover contactloze zorgverlening in deze pandemie? Het lijkt me toch een grote aanpassing voor alle type zorgverleners…

Florine: In het begin van de pandemie hebben we gebruik gemaakt van teleconsultatie. We zijn wel enorm blij om terug patiënten te mogen (en kunnen) behandelen in de praktijk.

Shana: Het blijft wel beperkt omdat je met de verplichte afstand en maatregelen rekening moet houden.  Maar we doen zoveel mogelijk contactloos en op een veilige manier. 

 

Blijven jullie verder inzetten op digitalisering?

Shana:We hebben al veel handelingen gedigitaliseerd sinds we CGM Oxygen gebruiken. Er zijn nog heel wat interessante mogelijkheden. Zo betalen op vandaag reeds 50% van de patiënten op een mobiele manier via Payconiq. We hebben nu ook gehoord dat er een integratie mogelijk is in CGM Oxygen waardoor deze mobiele betalingen ook meteen in de software kunnen worden afgepunt. Dat is zeer interessant.

 

Nu "De Hinkelsprong" heeft geproefd van de vele digitalisatiemogelijkheden ligt de weg volledig open. Zo hebben ze na het gesprek met Natacha ook de module "Backup Service" geactiveerd. Deze module voorziet elke 2 uur automatische reservekopieën van hun database in CGM Oxygen. Elke dag een stapje vooruit in het digitaliseringsproces dus.  

 

Heel erg bedankt, Shana en Florine!

Gerelateerde artikelen
CGM Oxygen: is uw data beveiligd?

... en hoe snel herstelt u van dataverlies? ...

GDPR
28 januari: Europese dag van de gegevensbescherming
Checklist voor digitale veiligheid