CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Kom alles te weten over de visie, de missie en de mensen die CompuGroup Medical wereldwijd vorm geven. 

Investor Relations
Eine Person tippt mit dem Finger auf ein Tablet-PC mit einer Investor-Relations-Präsentation
Carrière
Een jonge vrouw praat op haar smartphone terwijl ze een tablet PC vasthoudt
CGM Global
Mehrere CGM-Flaggen

Familiale hypercholesterolemie opvolgen in CGM Daktari - in samenwerking met Sanofi

Familiale hypercholesterolemie: het belang van screening bij het verlagen van hart-en vaatziekten op jonge leeftijd.

Familiale Hypercholesterolemie (FH) verhoogt het risico op hart- en vaatziekten bij jongeren met maar liefst 20%. CGM Daktari ondersteunt de zorgverlener in de screening van FH, in samenwerking met Sanofi, om het risico op hart-en vaatziekten in een vroeg stadium te verlagen.

 

Waarom is een bevestiging van een FH-diagnose zo belangrijk?

FH is een erfelijke ziekte die van vanaf de geboorte een zeer hoog cholesterolgehalte in het bloed veroorzaakt met als gevolg maar liefst 20 keer meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen op jonge leeftijd. Het verhoogde risico en de erfelijkheidsfactor zorgen ervoor dat een FH-screening onmisbaar is bij het opsporen en bevestigen van de diagnose.

De erfelijkheidsfactor zorgt ervoor dat de naaste familieleden van iemand met FH, zoals ouders, broers, zussen en kinderen, 50% kans hebben om ook FH te hebben. Dankzij een familie-screening kunt u de diagnose van FH bevestigen en zo snel mogelijk actie ondernemen om de cholesterolwaarde (LDL-C) te verlagen met als gevolg ook het verlagen van het risico op hart-en vaatziekten in een vroeg stadium.

 

Hoe ondersteunt CGM Daktari u hierin?

In CGM Daktari werden twee hulpmiddelen toegevoegd om de zorgverlener attent te maken op een eventueel risico, dit door middel van pop-ups.

Een eerste pop-up laat u weten wanneer een patiënt een hoger risico op FH loopt.

Een tweede, signaleert patiënten met FH die behandeld zijn met Praluent ®, zodat u actief kan inzetten op een familie-screening om het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Meer weten?

1. F. Mach et al., 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, vol.41, 1 (2020): 111-188 https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz455 

2. Farnier, Michel et al. “How to implement clinical guidelines to optimize familial hypercholesterolaemia diagnosis and treatment.” Atherosclerosis. Supplements vol. 26 (2017): 25-35. https://doi.org/10.1016/S1567-5688(17)30022-3

3. Wiegman, Albert et al. “Familial hypercholesterolaemia in children and adolescents: gaining decades of life by optimizing detection and treatment.” European heart journal vol. 36,36 (2015): 2425-37. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv158

Gerelateerde artikelen
Stap voor stap: Hoe MPC Sint-Franciscus hun missie ondersteunt met een EPD
De nakende verplichting om in de zorg digitaal te gaan werken heerst ...
CGM Oxygen: is uw data beveiligd?

... en hoe snel herstelt u van dataverlies? ...