CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Spájame svet zdravotníctva. Naše programy a komunikačné riešenia pomáhajú lekárom, stomatológom, sieťam zdravotníckych zariadení a ďalším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v organizácii ich práce, diagnostikovaní i liečbe.  

ADAM Doktor
ADAM Stomatológ
Novinky a informácie

Volanie služieb ezdravia na pozadí

10. decembra 2020 | Richard Rusnák
Volanie služieb ezdravie na pozadí

Paralelne či sériovo?

Tak ako v bežnom živote, aj vo svete informácií existujú rôzne závislé procesy. Niektoré musia nadväzovať jeden na druhý (sú zaradené sériovo), iné sa môžu vykonávať nezávisle na sebe (paralelne). Typický príklad paralelného procesu je odoslanie dokumentov na tlačiareň. V okamihu potvrdenia tlače môžete pokračovať v práci v programe a papierový výstup sa vytvorí o niekoľko desiatok sekúnd. Frustrujúce je, ak sa v procese niečo pokazí. Väčšinou ste zvyknutí, že tlačiareň funguje. Ak je tomu naopak, kým si nefunkčnosť uvedomíte, vo fronte Vám zostalo zaradených niekoľko nevytlačených dokumentov a tie už v programe nemáte otvorené. Často je potrebné z fronty tlačové úlohy odstrániť, znovu nájsť a otvoriť v programe nevytlačené dokumenty a opakovane ich vytlačiť.

Z uvedeného príkladu vyplýva, že vhodnosť oddelenia procesu do paralelného vlákna - my tomu hovoríme aj spustenie na pozadí, bude závisieť od spoľahlivosti a robustnosti tohoto procesu. Ak všetko funguje, ako má, volanie na pozadí je na nezaplatenie. Ak je proces príliš chybový, je výhodnejšie počkať na úspešné skončenie jednej úlohy (vytlačenie dokumentu) a až potom začať spracovávať ďalšiu. Podobne, ak je proces dostatočne rýchly, je zbytočné spúšťať ho na pozadí, stačí chvíľku počkať na jeho ukončenie a výsledok.

 

Aplikácia na služby ezdravia

Služby ezdravia pozostávajú z viacerých domén a nie všetky majú rovnakú architektúru, pretože sú od rôznych dodávateľov a prevádzkujú sa na rôznej infraštruktúre (NZIS a tri zdravotné poisťovne). Všetky služby domény eRecept sú dostatočne rýchle (posielajú sa na servery ZP), preto pri nich nie je potrebné uvažovať s volaním na pozadí. Môžu sa používať v hlavnom procese bez toho, aby krátke čakania používateľa obťažovali.

Služby z domén eVyšetrenie, eObjednanie, Pacientsky sumár (posielané na server NZIS) sú viditeľne pomalšie. Očakávame, že aj ďalšie pripravované služby budú tohoto typu. Preto máme v programoch ADAM 3.0 zapracovanú možnosť volania týchto služieb  na pozadí. Pre eObjednania je táto možnosť jediná, inak by sa s objednávaním nedalo pohodlne pracovať. Pre služby eVyšetrenia je táto možnosť voliteľná. Zapnúť ju môžete v menu Iné - Konfigurácia - Online služby na karte ezdravie zápis spínačom [x] nečakať na odoslanie.

Všeobecné pravidlá implementácie ezdravia volanie na pozadí odporúčajú. My sme možnosť voľby nechali na Vás. Dôvody sú presne tie, ako boli uvedené v príklade s tlačiarňou. Ak ponecháte volanie na popredí, musíte počkať, kým zápis prebehne. Na konci ale viete, že prebehol a či bol úspešný. A k tomuto kroku sa už nemusíte vrátiť.

Ak zvolíte volanie na pozadí, hneď sa budete môcť venovať inej činnosti, alebo inému pacientovi. Ak však dôjde k chybe pri odosielaní, budete sa musieť vrátiť k už uzavretej agende, odhaliť príčinu, opraviť ju, ak sa dá a správu odoslať znova. Riešenie doposielania Vás teda vyruší, keď sa Vaša myseľ zaoberá už niečím iným. 

 

Oba prístupy majú svoje pre a proti, a pri rozhodovaní zvážte nasledovné rady:

 

Kedy zvoliť odosielanie na pozadí:

  • pomalé pripojenie k internetu
  • nízka chybovosť správ
  • nevadí Vám vyrušenie a prepínanie medzi rôznymi agendami v prípade potreby riešenia problémov

 

Kedy ponechať odosielanie na popredí:

  • rýchle pripojenie k internetu
  • vysoká chybovosť správ
  • máte radi systém raz a dosť, nech sa prípadné problémy nevracajú, keď už myslíte na niečo iné

 

Pokračovanie článku

Celý článok nájdete na

Súvisiace články
Ako vyúčtovať zdravotnú starostlivosť v súvislosti s druhou vlnou pandémie COVID-19?
Ako vyúčtovať zdravotnú starostlivosť v súvislosti s druhou vlnou pandémie COVID-19?

Na naše články o zúčtovaní nových výkonov a príplatkov v súvislosti s ...

Ako fungujú správy o vyšetrení v systéme ezdravie?
Ako fungujú správy o vyšetrení v systéme ezdravie?

Aktuálne vydania programov Adam Vám pripomínajú prepnutie na verzie 5 ...