CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Spájame svet zdravotníctva. Naše programy a komunikačné riešenia pomáhajú lekárom, stomatológom, sieťam zdravotníckych zariadení a ďalším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v organizácii ich práce, diagnostikovaní i liečbe.  

ADAM Doktor
ADAM Stomatológ
Novinky a informácie

Chráňte svoje údaje šifrovaním

3. januára 2021 | Richard Rusnák
Chráňte svoje údaje šifrovaním

Čo všetko sa môže stať, keď stratíte USB kľúč so zálohami dát z programu, alebo Vám ukradnú počítač so všetkými citlivými údajmi? Ako dlho potom, čo ku strate dôjde, sa ešte budete musieť obávať, že sa údaje niekde objavia? Zbavte sa týchto starostí a svoje dáta zašifrujte.

Odporúčame šifrovanie dát na úrovni celého disku. Ak si poviete, prečo nestačí šifrovať len dáta programu ADAM, je potrebné si položiť otázku „Aké dáta zahrňujúce osobné či citlivé údaje obsahuje môj počítač, viem kde všade sú uložené a je potrebné ich chrániť?“ Okrem programu sa môže jednať napríklad o Vaše elektronické certifikáty, rôzne pracovné dokumenty, e-maily, ale aj fotografie alebo účtovníctvo. Tieto súbory sú uložené na rôznych miestach, o ktorých ani nemusíte mať predstavu kde sa nachádzajú (napríklad certifikáty).
 

Šifrovanie USB kľúča

Nástroj BitLocker umožňuje aj šifrovanie pripojených USB kľúčov určených pre zálohy dát. Aby bolo možné dáta na USB kľúči zobraziť, bude nutné ho pripojiť k počítaču so systémom BitLocker a zadať heslo.
Je tiež možné si zakúpiť zabezpečený USB kľúč, ktorý obsahuje vlastné funkcie pre šifrovanie dát, a potom nie je nutné mať šifrovacie nástroje na počítačoch, kde sa USB kľúč pripája.

Odporúčame Vám používať šifrované USB kľúče na zálohovanie, alebo prenos citlivých údajov.

 

Zmazanie dát ako prevencia proti ich možnému zneužitiu nestačí

Chystáte sa predať svoj starší počítač a zaobstarať si nový? Alebo si budete kupovať USB kľúč s väčšou kapacitou a pôvodný necháte napríklad deťom? Aj tu môže nastať problém s únikom údajov. Samotné zmazanie dát alebo naformátovanie disku k ich skutočnému zmazaniu nestačí. V dnešnej dobe existuje mnoho kvalitných programov na obnovu zmazaných dát, pomocou ktorých to zvládne aj dieťa základnej školy. Aj pre tento prípad je šifrovanie dôležité. Pokiaľ sa niekto pokúsi zmazané dáta obnoviť, obnoví ich len do ich zašifrovanej podoby.

Možnosti zabezpečenia údajov pomocou šifrovania konzultujte s Vaším technikom či dodávateľom výpočtovej techniky.

Súvisiace články
ezdravie - prvý krok k bezpapierovej ambulancii
ezdravie - prvý krok k bezpapierovej ambulancii

V roku 2018 bolo ezdravie systémom, ktorý Vám pridal povinnosti, ale reálne ...

Ako vyúčtovať zdravotnú starostlivosť v súvislosti s druhou vlnou pandémie COVID-19?
Ako vyúčtovať zdravotnú starostlivosť v súvislosti s druhou vlnou pandémie COVID-19?

Na naše články o zúčtovaní nových výkonov a príplatkov v súvislosti s ...