CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Spájame svet zdravotníctva. Naše programy a komunikačné riešenia pomáhajú lekárom, stomatológom, sieťam zdravotníckych zariadení a ďalším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v organizácii ich práce, diagnostikovaní i liečbe.  

ADAM Doktor
ADAM Stomatológ
Novinky a informácie

Elektronizácia práce v ambulancii

10. decembra 2020 | Richard Rusnák
Elektronizácia práce v ambulancii

V súčasnosti je k dispozícii bohatá paleta elektronických služieb, ktoré Vám umožnia zjednodušiť, zrýchliť a lepšie zorganizovať prácu v ambulancii. V nasledujúcom článku Vám ich predstavíme.

 

Príchod pacienta

Už pred príchodom pacienta do ambulancie ho môžete zapojiť do elektronických služieb formou elektronického objednania, či už na vyšetrenie alebo kontrolu. Programy ADAM 3.0 sú plne integrované so systémom eObjednania, ktoré je súčasťou ezdravia a pacient sa k Vám môže objednať cez Národný portál zdravia (modul eDiár). Tohto spôsobu objednávania sa netreba obávať. Na stránke portálu môžete zverejniť iba časť svojich ordinačných hodín, nie automaticky všetky. Na skúšku napríklad jedno poobedie. Pacienti sa neobjednávajú na konkrétny čas, ale sa zapisujú do poradovníka. Vy jednotlivé objednávky v programe Adam potvrdíte alebo odmietnete. Vždy teda dopredu viete, ktorý pacient k Vám v danom čase príde.

Čím viac pacientov sa bude objednávať elektronicky, tým prázdnejšiu a pokojnejšiu budete mať čakáreň pred ambulanciou a tým presnejší prehľad o budúcom pracovnom dni získate. Keď do ambulancie vstúpi nový pacient, ktorý sa objednal elektronicky, už máte k dispozícii jeho základné údaje, ktoré zadal pri objednávke. Takto ušetríte čas pri zakladaní novej karty.

Hneď po otvorení karty nového pacienta dokážu naše programy pomocou elektronických služieb overiť, v ktorej poisťovni je pacient skutočne poistený, či nie je v režime EÚ poistenca, a či nie je neplatič (modul elektronická pobočka). Toto všetko prebehne rýchlo a automaticky a program Vám oznámi len situáciu, ktorú treba vyriešiť. Ak je všetko v poriadku, nezdržuje Vás.

 

Dá sa to aj na diaľku

Samozrejme len v niektorých prípadoch. Vy ako lekár rozhodnete, kedy pacient nemusí do ambulancie prísť. Zdravotné poisťovne v súvislosti s pandémiou už zaviedli nové kódy výkonov špeciálne pre telekonzultácie. Aj na túto oblasť máme riešenie. Komunikačný nástroj CGM TELEKONZULTÁCIE Vám umožní pacienta vidieť, komunikovať s ním a to všetko zabezpečeným spôsobom. Bez toho, aby sa pacienti museli do služby registrovať a bez toho, aby si museli inštalovať ďalší program do počítača.

 

Vyšetrenie pacienta

Pred vyšetrením pacienta si môžete pozrieť údaje z jeho pacientskeho sumára (modul ezdravie). Zistíte tak, či trpí závažnými ochoreniami alebo alergiami, prípadne iné dôležité údaje. Ak ste jeho kapitujúci lekár alebo Vám dal pacient súhlas, môžete získať prístup aj k lekárskym správam Vašich kolegov, ktoré sú už v ezdraví zapísané. Takto získate presnejšiu anamnézu bez rizika, že Vám pacient pri rozhovore niektorú závažnú skutočnosť nespomenie, lebo ju bude považovať za nepodstatnú alebo na ňu zabudol. Navyše, text zo správy Vašich kolegov viete veľmi jednoducho prevziať, ak sa vám to hodí, aj do Vašej správy.

Paralelný systém zobrazovania zdravotnej a liekovej karty poskytujú aj zdravotné poisťovne. Aj tieto údaje sú z programu Adam rýchlo dostupné (modul elektronická pobočka).

Ak sú k vyšetreniu potrebné aj laboratórne vyšetrenia, namiesto vypisovania papierových žiadaniek môžete pre dve najväčšie laboratóriá využiť systém elektronickej žiadanky (modul komunikácia s lab. (žiadanky)). Tento postup Vám opäť zrýchli prácu možnosťou skopírovať minulú žiadanku pacienta alebo vytvoriť novú na základe pripravených vzorov žiadaniek. Prípadne si môžete pripraviť a uložiť žiadanku dopredu na ďalšie kontrolné vyšetrenie. Alebo zadefinovať komplex najčastejšie zadávaných vyšetrení.

Bez ohľadu na to, či ste si poslali žiadanku elektronicky alebo papierovo, dokáže ju náš systém od väčšiny laboratórií prijať automatizovane elektronicky (modul komunikácia s lab. (výsledky)). Prijaté výsledky sa Vám prehľadne archivujú u pacienta, viete pohodlne porovnať historický vývoj, prepis hodnôt do lekárskej správy je otázka jedného kliknutia.

Súčasťou väčšiny vyšetrení je aj eRecept (modul ezdravie). Ak službu využívate, nemusíte pacientovi po dohode papierový recept ani vytlačiť. Ušetríte na toneri, tlačivách a aj čas strávený tlačou receptu. Navyše, ak využijete možnosť vystaviť opakovaný recept, pacient môže prísť na kontrolu neskôr a uvoľní Váš pracovný čas pre iných.

Na záver vyšetrenia od Vás legislatíva vyžaduje odoslanie dekurzu do ezdravia. Toto opäť zabezpečí systém Adam. Správy je možné odosielať na pozadí, vždy však pod Vašou kontrolou. Rozpracované správy zostanú neodoslané, až kým nepotvrdíte ich ukončenie.

Ak potrebujete s pacientom komunikovať medzi vyšetreniami, napríklad mu oznámiť výsledky vyšetrení alebo zmeniť termín budúceho vyšetrenia, je možné ho osloviť textovou správou odoslanou priamo z programu Adam (modul CGMesky).

 

Podanie zúčtovania

Zadanie údajov pre vyúčtovanie je stále na Vás, ale s podávaním dávok a potrebných dokumentov na portál Vám môžeme pomôcť. Sociálna poisťovňa a Dôvera ZP majú sprístupnené služby, pomocou ktorých zúčtovanie odošlete priamo z programu (modul elektronická pobočka). Nemusíte sa trápiť s ukladaním súborov na dočasné miesto, ich vyhľadaním a ručným nahrávaním na portál. Aj ďalšia ZP nad sprístupnením takýchto služieb uvažuje.

 

Kontrola údajov

Ako sa dozviete údaje o Vašich pacientoch, ak sa k Vám osobne nedostavia alebo s Vami nekomunikujú ? Najmä na začiatku roka je problém s prepoistením poistencov, ktorí o zmene nedajú vedieť svojim lekárom. Naša hromadná služba (modul elektronická pobočka) dokáže prejsť celú databázu pacientov, potichu overiť aktuálnosť poisťovne a ak nájde nesúlad, pokúsi sa ho opraviť. Ak si s niečím neporadí, po skončení Vás bude čakať zoznam iba problematických pacientov.

Ďalší problém sú pacienti, ktorí k Vám prestali chodiť. Neviete, či zmenili lekára alebo už zomreli. Máme službu (modul elektronická pobočka), ktorá dokáže z portálu ÚDZS zistiť dátumy úmrtia pacientov, tieto zapísať do karty a takýchto pacientov označiť ako neaktuálnych. Takto sa Vám sprehľadní zoznam pacientov, pretože sa neaktívni skryjú  a zároveň viete, kedy presne Vám začala plynúť lehota na skartovanie záznamov, aby ste dodržali postupy pre ochranu osobných údajov.

 

Záver

Ako vidíte, elektronických služieb, ktoré je možné využiť v našich programoch ADAM 3.0, je veľa. Sú od rôznych poskytovateľov a rôzneho typu. Našou úlohou je integrovať ich tak, aby bolo ich používanie pohodlné, a ak sa dá, tak aj neviditeľné. Vašou možnosťou je rozhodnúť sa, ktoré z nich chcete začať využívať. Aj preto sú služby rozdelené do viacerých modulov, aby ste si vybrali len tie, ktoré Vám vo Vašej konkrétnej situácii dávajú zmysel a potenciál na úspory a zlepšenia. Veríme, že keď si niektoré z nich aktivujete a získate rutinu v ich používaní, budete chcieť vyskúšať aj ďalší balíček.

Súvisiace články
Chráňte svoje údaje šifrovaním
Chráňte svoje údaje šifrovaním

Čo všetko sa môže stať, keď stratíte USB kľúč so zálohami dát z programu, ...

ezdravie - prvý krok k bezpapierovej ambulancii
ezdravie - prvý krok k bezpapierovej ambulancii

V roku 2018 bolo ezdravie systémom, ktorý Vám pridal povinnosti, ale reálne ...