CompuGroup Medical
Synchronizing Healthcare

Kom alles te weten over de visie, de missie en de mensen die CompuGroup Medical wereldwijd vorm geven. 

Investor Relations
Eine Person tippt mit dem Finger auf ein Tablet-PC mit einer Investor-Relations-Präsentation
Carrière
Een jonge vrouw praat op haar smartphone terwijl ze een tablet PC vasthoudt
CGM Global
Mehrere CGM-Flaggen

Teleconsultatie blijft belangrijk

22 november 2021 | CompuGroup Medical België

Veilige videoconsultaties via digitale wachtkamer

Wij zien teleconsultatie als een belangrijke tool om de toegang tot gezondheidszorg van hoge kwaliteit te verbeteren, de tevredenheid van de patiënt te vergroten en de kosten te verlagen.

Stefan Bartosch - General Manager

Teleconsultatie of anders gezegd: de mogelijkheid om op afstand zorg te verlenen aan patiënten. Voor 2020 was er weinig tot geen behoefte aan online consultaties. Maar sinds de COVID-19-pandemie is er een enorme opmars geweest. Plots bood teleconsultatie een veilige en makkelijke oplossing voor zowel zorgverleners als patiënten in een klimaat waar daar een enorme nood aan was. Ondertussen heeft het zijn nut al zeker bewezen en ziet het er naar uit dat teleconsultatie een vaste waarde zal blijven in het zorglandschap.

Maar wat maakt dat consultaties op afstand nu zo populair zijn geworden en waarom ze in de toekomst zeker nog een rol gaan blijven spelen? 

 

De opmars van consultaties op afstand

Toen Covid-19 uitbrak in begin 2020 bleek er een grote behoefte te zijn aan een veilige en efficiënte manieren om contact te hebben met patiënten. Want mensen werden ziek en moesten op een manier geholpen worden die de mogelijkheid van verdere verspreiding van het virus omzeilde. De oplossing bood zich al snel aan onder de vorm van teleconsultaties. Online consultaties zijn op korte tijd erg gestegen in gebruik want zowel zorgverleners als patiënten zagen het nut en gemak er van in.

CompuGroup Medical kwam als een van de eerste op de proppen met een volledig gratis oplossing in het begin van de pandemie. Wereldwijd konden zorgverleners gebruik maken van het programma CLICKDOC. Natuurlijk was het even aanpassen voor beide partijen om de transitie van gewone consulten naar online consulten te maken maar ondertussen is het voldoende ingeburgerd. Ondanks dat de pandemie niet meer in volle opmars is, blijven teleconsultaties een belangrijk gegeven in de zorgsector.

 

Gemakkelijk én veilig

Ook al bleek het in het begin even wennen omdat het een nieuwe manier was van contact, het bleek al snel een succesverhaal te zijn. Dat komt door het groot aantal voordelen die een online consult heeft ten opzichte van een fysieke consultatie. Het is een veel toegankelijkere vorm van zorg verlenen: denk aan patiënten die niet goed te been zijn of geen mogelijkheid hebben zich te verplaatsen. Maar ook het feit dat de drempel tot zoeken van hulpverlening online minder groot is. Verder bespaart het voor velen ook tijd en kosten en er wordt een veel snellere opvolging gegarandeerd van kleinere formaliteiten. Waarom de patiënt 45 minuten in een drukke wachtzaal laten zitten als ze gewoon van thuis uit, op het moment van hun afspraak, kunnen inloggen in een sessie via gsm?

De mogelijkheden zijn groot. Het biedt een veilig alternatief aan én is gemakkelijker in de meeste situaties voor zowel patiënt als zorgverlener.

 

CLICKDOC: erkend door de federale overheid

Doordat de pandemie in begin 2020 snel en onverwachts is opgekomen, moest er ook vlug gehandeld worden. Er werd niet lang getalmd voor de oplossing zich aanbood, CompuGroup Medical beschikte namelijk reeds over een oplossing voor videconsultatie: CLICKDOC. Meteen werd de applicatie gratis ter beschikking gesteld voor alle zorgverleners wereldwijd. Daarmee waren ze de eerste die deze mogelijkheid aanboden. Met CLICKDOC hadden ze een snelle, eenvoudige en veilige manier om patiënten te helpen. Het succes was snel duidelijk: ondertussen telt de applicatie al meer dan 30.000 gebruikers wereldwijd.

In België werd dat beloond met een erkenning van de Federale Overheid. Het eerste gratis videoplatform die deze erkenning kreeg. Het kreeg die erkenning van de Task Force ‘DATA & Technology against Corona’. Deze taskforce is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Ministers van Volksgezondheid en Digitale Agenda en Privacy, FOD Volksgezondheid, Scienscano, eHealth-platform en de voorzitter van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit.

 

Online consultaties zijn er om te blijven

Net door dat grote succes werd er beslist om de online web-app op te nemen in het softwaregamma van CGM België. Zo kan het gebruik standaard worden gemaakt voor elke zorgverlener en krijgt de patiënt de keuze tussen een online consultatie of een consultatie ter plaatse. Dat maakt dat zorgverlening nog laagdrempeliger wordt. Iets wat uiteindelijk ten voordele is van zowel zorgverlener als patiënt. Want de meerdere voordelen en de snelle integratie hebben ervoor gezorgd dat ook nu nog mensen kiezen voor teleconsultaties in plaats van een fysieke afspraak te maken.

"Wij zien teleconsultatie als een belangrijke tool om de toegang tot gezondheidszorg van hoge kwaliteit te verbeteren, de tevredenheid van de patiënt te vergroten en de kosten te verlagen. Gezien de recente ontwikkelingen biedt Clickdoc zorgverleners een innovatieve manier om meer betrokken te zijn bij hun zorg." Aldus Stefan Bartosch, General Manager CGM België.

Vanaf nu is CLICKDOC definitef beschikbaar in uw CGM-software, of als losstaande webapplicatie. Contacteer ons snel voor een offerte op maat!

 

Meer informatie nodig?
Gerelateerde artikelen
Impressum